Vantaan luontokoulu
Opi luonnosta luonnossa

Ohjeita kävijöille, kysymyksiä ja vastauksia

Tarkemmat tulo-ohjeet löydät yhteystiedot sivulta

Järjestämme enintään yhden koululuokan kokoisille ryhmille opetusta yhtenä opetuspäivänä. Saturetkillä ryhmän koko on maksimissaan 25 oppilasta.

Opetuksen laadun ja oppilaiden turvallisuuden vuoksi emme ota maastoon suurempia ryhmiä.

Sesonkiaikana keväällä ja alkusyksyllä on opetuksessa saman päivän aikana kaksi tai jopa kolme ryhmää, mutta jokaisella ryhmällä on oma kohde ja oma ryhmän ohjaaja.

Kurssit pidetään useimmiten osittain tai kokonaan ulkona, joten säänmukaiset ulkoiluvarusteet ovat tarpeen. Etenkin keväällä ja syksyllä maan ollessa märkä, vahva suositus on kumisaappaat, sillä lehtometsämme on tällöin melko kurainen. Tarvittavista varusteista ohjeistetaan tarkemmin kurssikirjeessä, joka lähetetään sähköpostitse kursseille ilmoittautuneille. Luontokoululla on myös lainavaatteita, kokoja on rajallinen määrä.

Retkillä ollaan ulkona, joten niillä tarvitaan säänmukaiset ulkoiluvarusteet. Viileällä ja kylmällä säällä perusohjeena on kerrospukeutuminen eli alimmaiseksi tulevat pitkät alusvaatteet, väliin lämmittävä, kosteutta siirtävä kerros kuten fleece tai villapaita, tarvittaessa toinenkin tällainen kerros.  Päällimmäiseksi puetaan tuulta ja vettä pitävä kerros eli takki ja housut. Lisäksi päähine ja käsineet ovat tarpeen sekä säähän sopivat jalkineet sukkineen. Huomioi, että jalkineiden tulee olla myös tukevat ja mukavat kävelyyn ja riittävän suuret. Lisäksi retkille tarvitaan eväät ja riittävästi vettä juomapulloon. Touko- ja elokuussa saattaa olla hyvinkin lämmin, mutta pitkät housut ja pitkähihainen paita ovat usein silloinkin tarpeen esim. hyttysten vuoksi. Samoin auringolta ja hyttysiltä suojaavaa päähinettä tarvitaan. Retkille ilmoittautuneille ryhmille lähetetään etukäteen retkikirje, jossa on kerrottu kyseiselle retkelle tarvittavista varusteista tarkemmin. Luontokoululla on jonkin verran lainattavia sadevaatteita, saappaita ja muuta vaatetta, mutta kokoja on rajoitetusti.

Retken ohjeet sisältävä retkikirje lähetetään sähköpostin liitteenä hyvissä ajoin, viimeistään 2 viikkoa ennen ryhmän retkiajankohtaa. Mikäli retkikirjettä ei löydy, kannattaa tarkistaa myös roskapostikansio. Ole tarvittaessa yhteydessä luontokouluun!

Retkien ja kurssien ilmoittautuminen on ohjeistettu retkien ja kurssien kuvauksissa sekä tiedotteissa. Pääsääntöisesti retkille ilmoittaudutaan puhelimitse, jotta varmistamme, että retkikohde ja ohjelma sopii ryhmälle. 

Suurimmalle osalle kursseista voi ilmoittautua kurssikuvauksen yhteydessä olevan linkin kautta. Lisäksi voi ilmoittautua myös sähköpostitse antamalla yhteystiedot (nimi, toimipiste, puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Jos mukaan ilmoittaa itsensä lisäksi myös muita henkilöitä, tulee samalla ilmoittaa kaikkien yhteystiedot. Sähköpostitse ilmoittautuneille lähetetään vahvistus ja tieto kurssipaikasta muutaman päivän sisällä (koulujen loma-aikoina vastaus voi kestää kauemmin). Jos tällaista ei kuulu, olethan uudelleen yhteydessä!

Luontokoululla on suosituimpaan retkiaikaan useita ryhmiä päivässä ja monia erilaisia retkiohjelmavaihtoehtoja. Kun varaaminen tehdään puhelimitse, varmistamme samalla, että retkikohteessa ei samaan aikaan retkeile toista luontokoulun ryhmää ja että ohjelma ja reitti soveltuvat oppilaille. Puhelimessa opettajan on myös helpompi esittää kysymyksiä ja retkipäivä saadaan nopeammin varatuksi, kuin esim. sähköpostitse tapahtuvassa viestittelyssä

Pääsääntöisesti kummiluokkapäivät, saturetket ja koululaisten yksittäiset luontokoulupäivät pidetään luontokoulun lähiympäristössä tai Sipoonkorven kansallispuistossa. Poikkeuksena on koronaepidemian vuoksi asetetut rajoitukset ryhmien liikkumiselle, jolloin retkiä on tarvittaessa ohjattu myös koulujen ja päiväkotien lähiympäristössä. Tämä vaatii kuitenkin enemmän luontokoulun resursseja, sillä esimerkiksi maastoon täytyy perehtyä etukäteen ja ohjelma sovitttaa kuhunkin ympäristöön sopivaksi ja turvalliseksi. Lisäksi matkustaminen vie ohjaajien työaikaa ja aiheuttaa kuluja ja on joidenkin välineiden kanssa haastavaakin. Luontokoulun lähiympäristössä tapahtuva toiminta mahdollistaa ohjatun opetuspäivän useammalle ryhmälle vuosittain kuin kiertämällä eri paikoissa. Lisäksi voimme tarjota oppilaille erilaisia elämyksiä, kuin tutussa lähiympäristössä. 

Vantaan ympäristökeskuksen lähiluonto-oppaat ovat järjestäneet retkiä koulujen ja päiväkotien lähiympäristössä, toiminta on tauolla keväällä 2021.

Retken ohjeet sisältävä retkikirje lähetetään sähköpostin liitteenä hyvissä ajoin ennen ryhmän retkiajankohtaa. Mikäli retkikirjettä ei löydy, kannattaa tarkistaa myös roskapostikansio. Ole tarvittaessa yhteydessä luontokouluun!

Kummiluokkahaku alkaa toukokuussa ja jatkuu noin viikon päähän siitä, kun koulut ovat elokuussa alkaneet. Uusimpaan hakemuslomakkeeseen löytyy linkki kummiluokat-valikosta.

Kummiluokaksi haetaan täyttämällä hakemuslomake. Tarkista, että kaikki kohdat on täytetty. Koska kysyntä on usein suurempaa kuin mitä kummiluokaksi voidaan yhtenä vuotena ottaa, kannattaa hakemuksessa olla myös perusteluja, miksi haet kummiluokaksi. Huomioimme myös aikaisemmat hakukerrat ja ne tarkistetaan tarvittaessa. Kummiluokiksi pyritään vuosittain saamaan ryhmiä ja luokkia eri ikäryhmistä. Koska toisina vuosina hakee paljon jo aiemmin hakeneita opettajia ja toisina lähes pelkkiä ensikertalaisia ja hakemusten määrätkin vaihtelevat vuosittain, on valituksi tulemisen todennäköisyyttä vaikea arvioida ennalta. Aina kannattaa yrittää!

Sama opettaja voi päästä uudelleen toimintaan, mutta eri oppilaiden kanssa. Koska kysyntä on ollut suurta, uutta kummiluokkavuotta voi joutua odottamaan useita vuosia. 

Emme voi ottaa ryhmiä omatoimisille retkille luontokoululle. Luontokoululla ei ole yleisiä näyttelytiloja tai tulentekopaikkoja, vaan tilat ja lähiympäristö ovat ohjatun toiminnan käytössä ja niitä huolletaan luontokouluopettajien työajalla. Ohjattua toimintaa (saturetkiä ja koululaisten retkiä) on viime vuosina lisätty huomattavasti, joten yhä useammalla koulu- tai päiväkotiryhmällä on mahdollista päästä siihen mukaan. Hyviä retkipaikkoja ja lähiluontoa löytyy Vantaalta onneksi paljon.

Scroll to Top