Pääkaupunkiseudun luontokoulujen kurssit

Pääkaupunkiseudun luontokoulut tekevät yhteistyötä kurssien järjestämisessä ja kurssit ovat kaikille avoimia. Tarjonta on monipuolinen ja kursseilla käy vuodessa yhteensä noin 500 opettajaa ja kasvattajaa vuodessa.

Pääkaupunkiseudun luontokoulujen ja muiden ympäristökasvattajien yhteinen kurssiesite 2019-2020 on julkaistu! Täältä löydät runsaasti laadukkaita kursseja. Ilmoittaudu kurssille suoraan kurssin järjestäjälle, ellei toisin ole ilmoitettu.

Vantaan Luontokoulun kurssit

Kurssimme on suunnattu opettajille ja varhaiskasvattajille sekä muille lasten ja nuorten kanssa toimiville. Kursseille ovat
tervetulleita myös muut aiheesta kiinnostuneet. Kurssit ovat kaikille avoimia kuntarajoista riippumatta ja useimmat niistä
ovat maksuttomia. Kurssejamme tukee Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus Visio.

Kurssien tavoitteena on tukea koulujen ja varhaiskasvatuksen ympäristökasvatustyötä. Kursseilla saat ideoita, innostusta ja
vertaistukea työhön sekä taitoja toimia luonnossa lasten ja nuorten kanssa. Monilla kursseilla aiheita käsitellään ilmiölähtöisesti ja monialaisesti ja ne auttavat uuden opetussuunnitelman
käyttöön ottamista. Monet kurssit sopivat opettajien veso -koulutuksiksi.

Ilmoittautumiset kursseille ja tiedustelut Luontokoululle joko puhe­limitse 09- 875 30 57 tai sähköpostitse toimisto(at)vantaanluontokoulu.fi. Toimistoaikamme on maanantaisin klo 10-15, muina päivinä vastaamme opetusryhmän jälkeen
myöhemmin iltapäivällä. Voit jättää myös viestin vastaajaan. Kerrothan ilmoittautuessasi nimesi, puhelinnumerosi, toimipaikkasi sekä
mahdolliset erityisruokavaliot. Yhteistyökursillemme Case Forest ilmoittautumiset yhteistyökumppanillemme, ks kurssien tiedot.

Kurssit ovat Luontokoululla Sotungissa, Itä-Vantaalla, Sotungintie 25, ellei toisin ilmoiteta. Tulo-ohjeet löytyvät yhteystiedoista.

Lämpimästi tervetuloa!


SYKSY 2019

Ulkoeskari

ma 26.8.2019 klo 15-18

Kohderyhmä: varhaiskasvattajat

Voiko esiopetusta toteuttaa ulkona? Kyllä voi! Ulko-oppimisympäristö innostaa lapsia liikkumaan, tutkimaan ja oppimaan. Luonnossa on myös tilaa ja mahdollisuuksia leikkeihin ja luovuuteen. Kurssilla tutustutaan esiopetuksen järjestämiseen ulkona ja saadaan maistiaisia erilaisista menetelmistä ja harjoituksista ulkoeskarivuoden toteutukseen. Kouluttajana toimii Luonnossa kotonaan –päiväkodin johtaja Susanna Suutarla. Kurssi on maksuton, kahvitarjoilu.

Ötökkäkurssi

ti 3.9.2019 klo 15-18

Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, ala- ja yläkoulun opettajat, muut kiinnostuneet

Lentäviä, vilistäviä ja mönkiviä ötököitä on luonto pullollaan, mutta mitä ne oikeastaan ovat ja kuinka niitä löytää? Perinteisellä ötökkäkurssilla kartutat lajintuntemustaitoja käytännöllisesti ja opit helppoja tapoja lasten ja nuorten kanssa tehtäviin ötökkätutkimuksiin. Pikkuotusten maailma kiinnostaa lapsia aina ja ötökät ovat motivoiva aihe oppia luonnosta laajemminkin. Ohjaajana luontokoulun­opettaja Olli Viding. Kurssi on maksuton, kahvitarjoilu. Kurssi tukee Vantaan ötökkä-teemavuotta! Lisää tietoa ja menetelmiä ihmeellisistä ötököistä saat myös 30.9. pidettävältä Ötököiden supervoimat –kurssilta.


Pedagogiset pihapelit

la 14.9.2019 klo 10-13

Kohderythmä: ala- ja yläkoulun opettajat

Pedagogiset pihapelit -koulutus tuo tutut lautapelit esille aivan uudessa kasvatuksen ja opetuksen näkökulmassa. Pelin tuttuus luo oppijalle motivaatiota toiminnan aloittamiseen. Yksi ja sama peli toimii monessa eri oppiaineessa ja asiayhteydessä. Vauhti ja pelin strategia vievät mukanaan ja uusia asioita tulee omaksuttua kuin huomaamatta. Kouluttajina toimivat pelejä kehittäneet Ulko-opet ry:n opettajat ja ympäristökasvattajat. Kurssi on maksuton, kahvitarjoilu.


Ötököiden supervoimat 

ma 30.9.2019  klo 13-16 --> KURSSI ON PERUTTU!

Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, ala- ja yläkoulun opettajat

Mikä ötökkä hyppää pisimmälle? Miten on mahdollista, että pienet muurahaiset osaavat rakentaa yhteistyössä taidokkaan keon? Entä mitkä ötökät vastaavat miljardien ihmisten ruokahuollosta? Kurssilla tutustutaan erilaisiin ötököiden supervoimiin ja taitoihin niin luento-osuudella kuin ulkona käytännön harjoitusten avulla. Kurssi sopii 3.9. pidettävän ötökkäkurssin jatkoksi, mutta sen voi suorittaa myös itsenäisenä kurssina. Kouluttajina luontokouluopettajat Katja Lembidakis ja Olli Viding. Kurssi on maksuton, kahvitarjoilu. Kurssi tukee Vantaan ötökkä-teemavuotta!


KEVÄT 2020

Selviytyjät Suomessa  –talviluontokurssi

ti 14.1.2020 klo 14-17

Kohderyhmä: ala- ja yläkoulun opettajat, varhaiskasvattajat

Suomi vuonna 2050 on todennäköisesti toisenlainen asuinpaikka kasveille ja eläimille kuin nykyisin. Ilmaston lämpenemisen myötä lajisto- la levinneisyysalueet muuttuvat. Mitkä lajit hyötyvät, mitkä uhkaavat hävitä? Entä mitä erityisominaisuuksia kasveilla ja eläimillä tulee olla, jotta ne selviävät talvesta? Kurssilla pohditaan talven merkitystä ja talvessa selviytymistä eri eliöiden kannalta sekä tehdään erilaisia talvisen luonnon tutkimiseen ja kokemiseen liittyviä käytännön harjoituksia, myös leutoon talveen soveltuvia. Kurssi on sisällöltään monialainen. Kouluttajana luontokouluopettaja Katja Lembidakis. Kurssi on maksuton, kahvitarjoilu.


Ilmiöpohjainen oppiminen metsässä design-suuntautuneella pedagogiikalla (Case Forest)

La 7.3.2020  klo 9-16 (osa 1)

To 16.4. 2020  klo 16-19 (osa 2)

Kohderyhmä: ala- ja yläkoulujen opettajat, varhaiskasvattajat

Hinta: 40 euroa/hlö, sisältäen opetuksen, materiaalit sekä lounaan ja kahvit lauantaina, kahvit ja pienen suolaisen iltakurssilla. Ilmoittautuminen : www.smy.fi/tapahtumat   

Kurssilla perehdytään design –suuntautuneeseen pedagogiikkaan, motivoivaan ja innostavaan oppimismenetelmään, joka perustuu lasten ja nuorten osallistamiseen ja heidän omiin kysymyksiinsä. Oppimisprosessi etenee ohjatusti yhdessä tutkien, pohtien ja ihmetellen. Menetelmä haastaa perinteisen, ns. opettajalähtöisen oppimisen.

Kurssilla perehdytään menetelmään vaihe vaiheelta pienryhmissä itse kokeillen. Osana kurssia, ensimmäisen ja toisen kurssikerran välissä, osallistujat toteuttavat lapsi-/oppilasryhmänsä kanssa oman projektin. Menetelmää voi soveltaa eri oppiaineissa – menetelmä ei rajoitu vain luontoon. Kurssi järjestetään yhteistyössä Suomen Metsäyhdistyksen kanssa. Kouluttajana menetelmää työssään soveltanut lto, ympäristökasvattaja Mari Parikka-Nihti.


Kaupunkiviljelyä päiväkodissa ja koulussa

ti 24.3. klo 15-18

Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, ala- ja yläkoulun opettajat

Paikka: Huom! Kiirunatien päiväkoti Korsossa, Kiirunatie 3.

Hyöty- ja koristekasvien kasvattaminen onnistuu myös päiväkotien ja koulujen pihoilla ja sisätiloissa. Viljelykurssilla opettelemme helppoja ja yksinkertaisia tapoja toteuttaa kasvien viljelyä yhdessä lasten kanssa ja pohdimme viljelyyn liittyvää pedagogiaa ja ekologisia ilmiöitä laajemminkin. Kuulemme myös Kiirunatien päiväkodin kokemuksia viljelytoiminnasta lasten kanssa. Kouluttajana kaupunkiviljelymateriaalin laatinut FM Marianne Saviaho. Kurssi on maksuton, kahvitarjoilu.


Räätälöidyt tilauskurssit

Kohderyhmä: opettajat, päivähoidon henkilöstö

Vantaan luontokoulu järjestää tilauskursseina myös esim. koko päiväkodin tai koulun luontoaiheisia koulutuksia viehättävässä ympäristössä. Kurssien sisällöt ovat monialaisia, menetelmät toiminnallisia ja niiltä saa käytännön apua opetussuunnitelman toteuttamiseen luokkahuoneen ulkopuolella. Osallistujat voivat esittää toiveita kurssien aiheista tai painotuksista.  Kurssit ovat olleet pidettyjä, kysy rohkeasti lisää toimisto(at)vantaanluontokoulu.fi

Internexus